dec222015

Et fantastisk fund …..foto af en Harward 4-20

Jeg er jævnligt på "facebook", og her bliver jeg ind i mellem spurgt om bilmærker på biler på gamle fotografier.

Den sidste forespørgsel kom for ikke så længe siden, og jeg syntes det kunne ligne noget i retning af en tysk Wanderer bl.a., men var langtfra sikker…….og så plejer jeg at forespørge Erik Nielsen, og her er svaret på bilmærket af foreviste køretøj med sygehuslæge Sigfred Borch, Allinge som fører.

Han var søn af læge Johan Sigfred Borch, Allinge, hvor der nederst på siden er et fotografi af ham.

Kildemateriale: Bornholms Museum, Steen Houghs og Erik Nielsen.

 

Hej Allan 

Jeg har også kigget lidt på billedet du har sendt. Dine overvejelser bringer dig dog lidt tættere på noget der ligner bilen på billedet, men dog i helt den forkerte retning, I 205X er nemlig ikke tysk bil men en meget sjælden Amerikaner. Det er en Harward model 4-20. At du har fundet et billede af sådan en er lidt af et fund, fordi jeg kun en enkelt gang er stødt på omtale af at der skulle have været importeret sådan nogle til Danmark, nemlig i en notits fra 1917 om at der skulle være kommet en dansk importør uden at nævne hvem det var, og da jeg aldrig er stødt på yderligere artikler eller annoncer, har jeg været i tvivl om der rent faktisk har været importeret nogen (eller måske bare en enkelt).

Harward model 4-20 var en mindre bil der hovedsageligt blev bygget med henblik på eksport til New Zeeland og Syd Amerika. Først blev der lavet nogle få i Troy i New York og siden hen flyttedes produktionen til Hudson Falls også i New York hvor der blev lavet ca. 80 eksemplarer fra  1916 til 1919, men der blev aldrig lavet nogen i nærheden af Harward i Massechusett.

Det er således en yderst sjælden bil du har fundet et billede af, og jeg er ret sikker i min identifikation af bilen, fordi den har Harwards unikke ophængning af forlygterne på selve kølerkappen som ingen andre så vidt jeg ved brugte. 

Med venlig Hilsen

Erik Nielsen

 

Tak til Erik Nielsen for oplysningerne om Harward 4-20, og Steen Houghs for lån af fotografiet af bilen.

 

Først sygehuslæge Sigfred Borch, Allinge i sin amerikanske Harward 4-20, og nedunder faderen i sin Phänomobil. Sigfred Borch med registreringsnummet I 205X og faderen Johan Sigfred Borch med J 205….af mærket Phänomobil.

Dr. Borch, Allinge2