aug22017

Den Hurtigste Indian, (The World’s Fastest Indian)….

af Claus Møller…………..tak til Claus

 

På det mest sydlige punkt på sydøen af New Zealand ligger der en by ved navn "Bluff". Derfra kan man tage en båd til øen ”Dog Island” lidt mere sydlig. Ingen mennesker bor her, men er et fugle reservat som kan besøges over dagen. Herfra er der kun ca 4800 km til sydpolen. 

28km nord fra Bluff ligger byen Invercargill. Invercargill er med sine ca 50.000 indbyggere den største by i regionen ”Southland”. Vejret i denne del af landet er meget lignende som i Scotland, blæsende og aldrig rigtigt varmt. Området føles på mange måder forladt til sig selv. I denne del af landet er selvfølgelig mange får, køer og så er der pingviner.

 

Som besøgende har Invercargill ikke så meget at byde på udover hvad som er nævnt, hvis man da ikke lige er interesseret i automobiler, motorcykler og lastbiler!

 

En famile (Richardson) som drev et lokalt fragt firma, var interesseret i lastbiler og efterhånden havde så mange at de kunne åbne et museum – ”Transport World’s”. 

 

1m

Jeg besøgte det første gang i 2006. Museet var i gamle bygninger og selvom jeg ikke er den største lastbil entusiast, så var det meget imponerende. Da jeg i 2016 genså museet havde man flyttet til nye, større og meget flotte lokaler. Man havde udbygget samlingen med en større samling af Ford biler og pickup’s lige fra de første og frem i tid. 

234 235 236

Deres absolut flotteste attraktion er dog deres Dodge Airflow 1940 (bensin bil). 

234 236

Ud over de mange og sjældne lastbiler…

237

Så er der også mange motorcykler at se på.

234

Der er mængder af andet, så som bensin standere og andet krims krams.

 

Museet er selvfølgelig den største attraktion i byen. MEN der er andet som kan vække vores interesse. I Invercargill findes der en meget stor tømrehandel. Ud over at man kan købe alt mellem himmel og jord, så er den store butik også et åbent museum af biler og motorcykler, som man har plaseret ind mellem skrue, maling, værktøjer etc. Det er her man finder en "one off" motorcykel. ”The Fastest Indian”.

 

Hvad er så ”The Fastest Indian” (den hurtigste Indian).

Hvis man har set filmen med (Anthony Hopkins) ja så ved man hvad det hele går ud på. Hvis man ikke har set filmen, så kan det stærkt anbefales.

 

Den mest kendte person (også internationelt) fra Invercargill er uden tvivl Herbert ('Burt') James Munro, født den 25. marts 1899 i Edendale, en landby 30 km nord for Invercargill. Efter en stavefejl i et amerikansk motorcykelblad i 1957 ændrede Bert Munro sit navn til Burt.
 

Burt voksede op på en gård. Han arbejde på familens gård indtil slutningen af ​​første verdenskrig. Derefter fik han arbejde på en tunnel konstruktion. Senere blev han professionel speedway kører. Han fandt arbejde både som motorcykel sælger og mekaniker, mens han kørte motorcykler og steg til toppen af ​​New Zealand motorcykel scene. Han arbejdede på sine motor cykler om natten, og kunne så gå på arbejde om morgenen, uden at have sovet.
 

Burt købte sin Indian motorcykel ny i 1920. Det var en standardmodel Indian Scout, og en af de første modeller. Den havde fabriksnummer 627.  Det var en 600cc sideventilmotor, med en top hastighed på 60mph (96km / time).
 
I 1920'erne startede Burt at modificere motorcyklen for at få op hastigheden og til sidst kunne han få den over 90mph. Med Burt's ”Kiwi” beslutsomhed, mentality og opfindsomhed fortsatte han med tuningen og i 1940 satte han New Zealand Motorcycle Speed ​​record med en hastighed på 120.8mph. På dette tidspunkt opdagede Burt, at de oprindelige ”con-rods” ikke ville stå for belastningen, og han begyndte at fremstille sin egen ud af gamle Ford lastbil aksler. Da han var en mand med beskedne midler, var han nødt til at lave dele og værktøjer selv, i stedet for at få dem lavet professionelt. 

234

For eksempel støbte han sine egne stempler. Efter at have modificeret motoren, fortsatte han med smøresystemet og endelig begyndte han at skære i dækket for at tage bort mønstret.

 

Gennem årene blev motorcyklen gradvist forøget til en 1000cc.

 

På sin første af 10 ture til Bonneville Salt Flats med sin Indian den 20. august 1962 opnåede Burt en hastighed på 179 mph.

(Bonneville Salt Flats i det nordvestlige Utah USA er kendt verden over for de mange miles af fladt komprimeret salt. Det er perfekt for at teste alle mulige ”hastighedsmaskiner”. Under Speed ​​Week, normalt i midten af ​​august, samles bilentusiaster fra hele verden i Bonneville.)

235

Den 26. august 1967 gjorde Burt en gennemsnitlig hastighed på 184.087mph.

Denne rekort står stadig til den dag idag. Burt var 68 år og kørte en 47-årig gammel motorcykel, da han satte sit sidste rekord.

 

Den anden af ​​Burt’s motorcykler, var en 1936 MSS 500cc Velocette. Han øgede kapaciteten til 650cc, og den blev målt til 138mph, hvilket ville gøre den til en af ​​verdens hurtigste Velocettes. Hvis ikke Burt’s helbred var blevet så dårligt som det blev da han var 75 år gammel, havde han til hensigt at tage motoren og gearkassen til Amerika og anpasse dem til den strømlinede skal, og muligvis skulle den have overskredet 160 mph. 

236

På grund af sit dårlige helbred, besluttede Burt at sælge alt og ønskede at alt forblev i Southland.

"Munro Special", som Burt kaldte sin motorcykel, ejes nu af en motorcykelentusiast i New Zealands South Island, og er udstillet på E Hayes & Sons i Invercargill.

 

Burt døde den 6. januar 1978 – 78 år – af naturlige årsager.

 

238

I 2014, 36 år efter hans død, blev han retroaktivt tildelt en 1967-rekord på 296.2593 km / h (184.087 mph), efter at hans søn John havde registreret en beregningsfejl.

 

I 2013 annoncerede Indian motorcykler, at den ville producerede en specialbygget streamliner, der hedder Munro's Ånd (Spirit of Munro). Virksomheden sagde, at ”Ånden” var en hyldest til Burt’s præstationer.

 

Hans indsats og succes er grundlaget for filmen ”The World's Fastest Indian” fra 2005, hovedrollen har Anthony Hopkins

Det er en fantastisk film, sjov og humoristisk film. Filmen skildrer en meget bestemt ældre mand, der på trods af mange vanskeligheder rejser fra New Zealand til USA for at teste sin motorcykel.

 

Hvem er så Claus …….. Claus vandt 1. præmie i dette års Bornholm Rundt, samt 1. præmie for sin og familiens udklædning som "Hippier", og det er jo dejligt, at han bl.a. har sendt denne artikel til vores hjemmeside, så også vi andre, der ikke har været på (og nok heller ikke kommer) New Zealand, ligeledes kan se, at også der blomstrer interessen for motorkøretøjer m.v.