jan82018

DBJ afsnit 3 …. fra den gang, der var sne . . . .Allinge-Toget kører frem mellem 4½ meter høje snedæmninger ved St. Almegaard..

Ja det var dengang, da vi havde vintre, der var værd at snakke om . . . datoen for overskriften er fra mandag den 25. februar 1929 og kunne læses i Bornholms Tidende . . . og så kan man jo tænke, at det er godt, at vi havde en (vi havde flere dengang) papir avis, i stedet for en webside avis. . . hvor alting desværre kun er der en kort tid…… så her er et område, hvor muse´erne har en stor opgave.

Nu snakker man jo altid om vintrene i 1940´erne, da sneen også dengang lå meget højt over alt, men her er det altså først noget fra vinteren i 1927 og derefter fra vinteren i 1929 og så nogle fotografier fra 1940´erne m.v.

Fotografierne ligger i vores arkiv, men er for mange år siden lånt af lokalarkiver, Rønne Museum, Nexø Museum og private, samt dengang levende DBJ personale . . .

45

Det er ganske imponerende at se, så højt sneen i denne næsten Sibiriske vinter kan ligge i gaderne selv efter, at der er kørt en mængde læs bort, men først når man kommer uden for byen, får man dog først det rette indtryk af hvilke uhyre snemasser, der er kommet.

1b 1c 1d 2 2a 31Her er det så et af de mindre lokomotiver, som er på vej gennem snemasserne på Rønne-Aakirkeby-Nexø strækningen. Årstal vides ikke.

2

Dette foto er lånt af Pedersker lokalarkiv og viser toget omkring ved "Krampegård". Det ligner et af de store svenske lokomotiver med en såkaldt "Snenæse", som var en lille plov . . . ikke at forveksle med den store sneplov, som vi viser lidt længere nede.
2a

Dette lokomotiv med "snenæse" på vej ud af Nexø ligner også et af de store svenske lokomotiver.

3 4

 

Et af de store svenske lokomotiver (Allinge banen) formentlig kørt fast i snedriverne.

5

Her ser vi så et lokomotiv omkring Sdr. Hammer på vej ind til stationen i Nexø  med den store sneplov.

6 7 8

Det har været et imponerende syn, at se de damptog med plov køre gennem sneen . . . og mange tak til fotograferne, så også vi fik mulighed for det.9

Det ser ud til, at det igen er et Allinge tog, som er kørt fast i sneen……

10 11 12 14 15

Sidste 2 fotografier er fra Nexø – ud for stationen og på drejeskiven.

16

Billedet ovenover er egentlig et sjovt fotografi, idet vi ser den store sneplov med det store diesellokomotiv ML 7 kaldet " Dunderblitz" og en skinnebus……hvad gør skinnebussen lige der????? Nogen som har et svar??? Årstal vides heller ikke, men det holder ved Pedersker station. Togfører Wilhemsen fortalte mig en gang, at lokomotivet kunne køre igennem hvad som helst, men det ødelagde skinnelegemet, da det rettede skinnerne ud i kurverne……18

Sidste foto i denne serie af vinterbilleder fra De Bornholmske Jernbaner er af Sandvig station en vinterdag . . . .I skal heller ikke snydes for det foto, som ligger under fotografiet på forsiden . . .så her er det

2